Meer asielverzoeken ingediend

Het aantal asielverzoeken is vorig jaar gestegen naar bijna vijftienduizend. Dat is elf procent meer dan in 2008, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste jaren schommelt het aantal asielzoekers rond of iets boven de tienduizend.

De helft van de asielzoekers kwam uit Irak of Somalië. In 2008 kwamen de meeste asielverzoeken nog uit Irak. Tot eind 2008 kregen zij vanwege de situatie in Irak gemakkelijker een verblijfsvergunning. Sinds dat niet meer mogelijk is, is het aantal aanvragen van Irakezen gedaald. Vorig jaar kwamen de meeste asielverzoeken van Somaliërs.

Ook Somaliërs kregen een deel van dit jaar ook gemakkelijker een verblijfsvergunning. Sinds mei vorig jaar geldt dat niet meer voor asielzoekers uit Centraal- en Zuid-Somalië.

Het aantal asielzoekers schommelt altijd sterk. Dat komt vooral door de situatie in het buitenland. Zo zorgden de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de oorlog in het voormalige Joegoslavië voor een sterke stijging in de eerste helft van de jaren negentig. Na 1996 was er een sterke stijging door de onrust in Afghanistan en Irak en de oorlog in Kosovo.