Toename comazuipers in ziekenhuis

In de eerste helft van vorig jaar zijn fors meer kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis. In de eerste zes maanden van 2009 belandden 184 comazuipers in het ziekenhuis, schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer die om een onderzoek had gevraagd.

Het onderzoek richtte zich alleen op de eerste helft van het vorige jaar. Als het aantal opnames van comazuipers zich in de tweede helft van het jaar heeft doorgezet, is er sprake van een stijging van 25 procent ten opzichte van 2008. Het jaar daarvoor was er ook al een stijging.

Het aantal slachtoffers ligt volgens de onderzoekers in werkelijkheid waarschijnlijk nog een stuk hoger. Comazuipers die niet in het ziekenhuis belanden, maar bijvoorbeeld bij de huisarts, zijn niet meegeteld.

Volgens de onderzoekers zijn de comazuipers 'gemiddelde' jongeren uit traditionele gezinnen met een Nederlandse achtergrond. Het zijn even vaak jongens als meisjes en ze zijn tussen de 11 en de 17 jaar.

De jonge slachtoffers van overmatig alcoholgebruik hebben gemiddeld tien tot vijftien drankjes weggewerkt. Het gaat vooral om bier, mixdrankjes en sterke drank. De alcohol krijgen ze meestal van vrienden, maar in sommige gevallen haalt de comazuiper zijn drank zelf in de winkel.