Rechter veroordeelt relschoppers strandfeest

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag celstraffen tot tien maanden opgelegd tegen vier relschoppers die het strandfeest in Hoek van Holland eind augustus ernstig verstoorden.

Voor twee van de vier relschoppers zit de straf er al op. De vier krijgen geen lokatieverbod opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist.  De 24 jarige Daniël S. uit Krimpen aan den IJssel moet tien maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk. Daarnaast kreeg S. twee jaar proeftijd opgelegd.

De rechters veroordeelden de 22-jarige Ricardo S. uit Spijkenisse ook tot tien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook hij heeft twee jaar proeftijd.

De 22-jarige Joost P. uit Schiedam kreeg zes maanden celstraf opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Daarmee is P. vandaag al op vrije voeten. Hij moet op last van de rechter een agressieregulatietraining volgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had celstraffen tegen het drietal geëist van vijftien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens justitie gaat het niet om zware hooligans. Ze kennen elkaar niet, maar echte meelopers zijn het toch niet.

Een 18-jarige Rotterdammer kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk voor openlijke geweldpleging en bedreiging van agenten. Daarmee zit de celstraf voor de Rotterdammer er nu al op. Wel krijgt hij een proeftijd van twee maanden. Volgens de rechtbank was zijn rol minder groot dan het Openbaar Ministerie (OM) vond. Het OM had tegen hem twaalf maanden jeugddetentie geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat hij tijdens het evenement nog minderjarig was.

Het strandfeest Sunset Grooves liep eind augustus volledig uit de hand. Groepen hooligans belaagden de politie en jaagden de agenten tientallen meters op. Uiteindelijk zagen de in nood gedreven agenten zich genoodzaakt te schieten. Ze losten eerst tientallen waarschuwingsschoten en vuurden later gericht. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.