CvB UU weigert opnieuw concessies

Op de Uithof in Utrecht miezert het. Het Bestuursgebouw is nog steeds ontoegankelijk. FOK! snelde er vandaag naartoe, en werd vriendelijk verzocht om te lopen naar een drassig grasveld aan de achterkant. Daar staan twee stoelen voor een raam, waar mensen naar binnen kunnen.

Buiten staat een groep studenten zichzelf warm te houden bij de warme chocolademelk en champignonsoep. Binnen zitten enkele tientallen bezetters over het gebouw verspreid. De sfeer is uiterst gemoedelijk, alhoewel er wel enige teleurstelling heerst.

Het gesprek dat een afvaardiging van de bezetters van het Bestuursgebouw vanochtend om elf uur aangingen met het halsstarrige college van bestuur, is namelijk voor de tweede maal op niets uitgelopen. FOK! interviewde Isa, een van de bezetters.

“Er is eigenlijk helemaal niets uitgekomen”, zegt Isa. “Ze weigeren nog steeds elke concessie.” Het college weigert pertinent ook maar een duimbreed te wijken, “zelfs niet nu andere universiteiten zich wel bij de zorgen van de studenten aansluiten.”

“De minachting van het college van bestuur voor de studenten blijkt wel weer. Ze gaan gewoon door met hun lijn van niet naar ons luisteren, terwijl een van onze grote bezwaarpunten is dat er niet naar ons wordt geluisterd. Er is geen harder bewijs voor onze stelling dan dit; ze willen helemaal geen medezeggenschap, niet meer dan precies wettelijk noodzakelijk is.”

De studenten melden volmondig dat ze van plan zijn net zo lang te blijven tot het college van bestuur inbindt, in plaats van rigoureus elke concessie te blijven weigeren. “Wij laten ons niet afpoeieren. Als zij met de huidige lijn voor elkaar krijgen dat we weer na een paar dagen weggaan, hebben we helemaal geen poot meer om op te staan."

Hoewel de studenten bij het college van bestuur aandrongen op het naar huis sturen van twee receptiedames die gisteren van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds in het gebouw zaten, werd ook dit geweigerd.  De studenten wezen erop dat er volgens de CAO helemaal niet zo lang gewerkt mocht worden, maar ook hier had het CvB geen boodschap aan.

“Met de beveiligers is het vrij vervelend gegaan. Wij zeiden constant: we vinden het prima als jullie weggaan, doe dat alsjeblieft. Dit is niet gedaan omdat het college van bestuur hier een stokje voor stak. Ze zeiden zelfs dat het hen niet om de mensen ging, maar om de infrastructuur van het pand.”  Uiteindelijk zit sinds elf uur gisteravond een nieuwe beveiliger achter de balie, omdat de studenten het inhumaan vonden de baliedames nog langer te laten zitten.

Over het U-Blad meldt Isa: “Het U-Blad is niet zomaar een blaadje dat we graag willen houden, het is de spreekbuis voor alle besluiten en bezuinigingen die uit Den Haag komen. Dat is ontzettend belangrijk. Er zullen enorme bezuinigingen aankomen, de studiefinanciering zal worden afgeschaft als we er niet keihard actie tegen gaan voeren. Als dit wordt doorgevoerd zonder dat het bij de studenten terechtkomt, weet niemand het. Het college is blijkbaar niet gebaat bij het behouden van dit medium – we worden monddood gemaakt.”

De bezetters melden dat er rond twee uur vanmiddag een lawaaidemonstratie gepland staat, waar onder andere de schoonmakersvakbond en FNV Bondgenoten hun steun komen betuigen. Ook zijn er van drie tot zes uur vanmiddag discussies met studenten en politici in een nabijgelegen collegezaal. Hiertoe wordt voor de deur van het bestuursgebouw verzameld.