'Amsterdammers in isolement door parkeertarieven'

Door de hogere parkeertarieven in de hoofdstad krijgt ruim een kwart van de Amsterdammers minder bezoek. Ouderen en mensen met een laag inkomen krijgen sinds vorig jaar zelfs bijna de helft minder visite, meldt De Telegraaf vandaag op basis van een nog niet naar buiten gebracht onderzoek.

De gemeente wil nog niets loslaten en laat alleen weten dat het college van burgemeesters en wethouders zich vandaag over een onderzoek buigt. Dat gaat volgens een gemeentewoordvoerder over de effecten van de parkeertarieven op de luchtkwaliteit en wordt morgen naar buiten gebracht. Volgens de krant blijkt uit het onderzoek dat er dagelijks zeventigduizend minder autoritten zijn.

Begin vorig jaar werden de tarieven fors verhoogd, mede om de luchtvervuiling terug te dringen. De tarieven voor een uur parkeren lopen op naarmate de auto dichter bij het centrum wordt neergezet. In het stadshart gaat het om vijf euro per uur. In de schil daaromheen loopt het tarief af van vier naar drie tot 1,40 euro per uur.

Door de hogere tarieven zou het schaarser wordende bezoek vaak ook nog eens korter blijven. Ook zouden bezoekers liever op zondag komen, omdat parkeren dan in veel delen van de stad gratis is.