Karzai: 'Taliban moeten wapens neerleggen'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Taliban vandaag opnieuw opgeroepen de wapens neer te leggen en de Afghaanse wet te accepteren. Hij deed de oproep drie dagen na een internationale conferentie in Londen, waar de Afghaanse regering en donorlanden maatregelen hebben besproken om Taliban te verlokken de opstand vaarwel te zeggen. De plannen behelzen onder meer het scheppen van banen en het bieden van onderwijs.

Dergelijke initiatieven hebben in het verleden niet het gewenste effect gehad. Alleen de strijders uit de laagste rangen werden bereikt, zonder enige garantie dat ze niet naar de opstandelingen zouden terugkeren. Het aantal opstandelingen is de laatste zes jaar alleen maar groter geworden. In 2004 zouden er niet meer dan vierhonderd Taliban over zijn, nu schat de NAVO dat hun aantal op bijna dertigduizend ligt.

Karzai benadrukte dat hij bereid is tot een verzoeningspoging met de Taliban, maar hij maakte ook duidelijk dat dit niet geldt voor strijders van Al-Qaida en dat er in Afghanistan geen plaats is voor terroristen.

"We doen ons uiterste best om vrede en veiligheid te brengen", zei Karzai op zijn eerste persconferentie sinds de bijeenkomst in Londen. Karzai heeft eerder gezegd dat hij bereid is met Taliban-leider Mullah Omar te praten en strijders die de Afghaanse grondwet erkennen met open armen te verwelkomen. De Taliban hebben echter altijd gezegd dat eerst de buitenlandse troepen uit Afghanistan moeten vertrekken. De Afghaanse president heeft aangegeven dat hij dat onrealistisch vindt en zegt dat de NAVO-coalitie moet blijven tot hun doel bereikt is, namelijk totdat Al-Qaida en andere terroristische dreigingen verdwenen zijn.

Karzai reist deze week naar Saudi-Arabië, dat als een van de weinige landen het Taliban-regime in Afghanistan erkende voor het in 2001 verdreven werd en waarvan de leiders al eerder in contacten met de Taliban als tussenpersoon zijn opgetreden. Karzai zei dat voor Saudi-Arabië ook een rol is weggelegd in de wederopbouw van Afghanistan. Saudi-Arabië heeft op de conferentie in Londen ruim honderd miljoen euro toegezegd.

Karzai benadrukte ook dat het regeringsleger en de NAVO-troepen burgerslachtoffers zoveel mogelijk dienen te vermijden en dat de NAVO moet stoppen met nachtelijke aanvallen. Met name deze aanvallen roepen de woede van de burgerbevolking op. De militaire bevelhebber van de NAVO, generaal Stanley McChrystal, zou binnenkort nieuwe richtlijnen voor nachtelijke aanvallen bekendmaken. Commandanten hebben nog steeds de mogelijkheid tot luchtaanvallen over te gaan als ze aangevallen worden en burgers niet in gevaar zijn.

Bij een aanval van gecombineerde Afghaanse en NAVO-troepen in Uruzgan kwam gisteren een baby om het leven en raakte een vrouw gewond. Bij de actie werden ook vier opstandelingen gedood, liet ISAF in een verklaring weten.