'Honderdduizenden bij begrafenis Montazeri'

Honderdduizenden mensen wonen vandaag in de Iraanse stad Qom de begrafenis van de hervormingsgezinde geestelijke Hossein Ali Montazeri bij. Dat meldde de website Jaras, een spreekbuis van de hervormingsgezinden in Iran.

Montazeri was een van de grondleggers van de islamitische revolutie in Iran in 1979. De revolutionaire leider, ayatollah Khomeini, zag in Montazeri aanvankelijk zijn opvolger. Maar toen Montazeri zich steeds kritischer uitliet over de ontwikkeling van de islamitische republiek, viel hij echter in ongenade.

Grootayatollah Montazeri overleed eergisternacht op 87-jarige leeftijd in Qom, de religieuze hoofdstad van het sjiitische Iran. Montazeri uitte na het neerslaan van de protesten in juli harde kritiek op Ahmadinejad en Khamenei. Zo noemde hij Ahmadinejad een dictator en veroordeelde hij Khamenei voor het steunen van hem.

Het regime vreest dat de oppositie het overlijden van Montazeri zal aanwenden om massaal veel volk op de been te brengen voor de begrafenis. Ze vrezen voor nieuwe demonstraties.


'Honderdduizenden bij begrafenis Montazeri'  (foto: ANP)