Helft jongeren: wereld gaat eraan

Als we zo doorgaan, gaat de wereld binnen honderd jaar kapot. Dat denkt bijna de helft van de jongeren (45 procent). Terwijl de ene helft zich zorgen maakt over het klimaat, ligt de andere helft er niet zo wakker van. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag, i.s.m NOS Headlines en MSN.nl.

Klimaattop

In het kader van de Klimaattop in Kopenhagen ondervroeg Top-X 1900 jongeren (12 t/m 24 jaar) over het klimaat. Volgens eenvijfde is de opwarming van de aarde een ‘mediahype’. Jongens zijn hierin sceptischer dan meisjes. Die maken zich over het algemeen meer zorgen over het klimaat en handelen vaker milieubewust dan jongens.

Oplader uit stopcontact
Zeventig procent van alle deelnemers geeft aan (redelijk) milieubewust te zijn. Een ruime meerderheid haalt de oplader uit het stopcontact en draait de verwarming uit als hij/ zij het huis verlaat. Toch zou slechts eenderde kiezen voor groene stroom. Maakt het wel verschil om dit soort milieubesparende maatregelen te nemen? Twee op de drie jongeren denkt dat alle beetjes helpen.

Geldbuidel
Wie moet het klimaatprobleem nu aanpakken? De deelnemers wijzen allereerst naar de wereldleiders, vervolgens de burgers en dan naar bedrijven/ instanties. De kosten voor het oplossen van het klimaatprobleem moeten betaald worden door alle geïndustrialiseerde landen, vindt ruim veertig procent. Daar horen opkomende vervuilers China en India ook bij.