Clinton hoopt dat Nederland doorgaat met ISAF

De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) zou graag zien dat Nederland zijn bijdrage aan de ISAF-missie in Afghanistan doorzet. Clinton zei dat vandaag bij een persgesprek na afloop van NAVO-beraad van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

"Maar het is uiteraard een besluit van Nederland zelf", voegde Clinton eraan toe. De Amerikaanse minister prees Nederland voor de baanbrekende aanpak in Afghanistan. De Nederlandse troepen probeerden als eersten de harten van de bevolking te veroveren. Die strategie is de kern van de strategie die de NAVO vandaag heeft afgesproken. "De Nederlanders waren ons vooruit, wat betreft effectiviteit", zei Clinton.

Nederland is een van de zeldzame landen die in 2010 het aantal manschappen verlaagt. De meerderheid van de betrokken landen stuurt dan juist versterking.

Eerder deze week deden ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder een beroep op Nederland om actief verbonden te blijven met de missie in Afghanistan.

Clinton hoopt dat Nederland doorgaat met ISAF  (foto: ANP)