Nog geen extra Duitsers en Fransen naar Kabul

Frankrijk stuurt geen extra militairen naar Afghanistan. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy beslist na een Amerikaans verzoek om meer manschappen. "Het antwoord is nee", bevestigde vandaag de Franse minister van Europese Zaken, Pierre Lellouche, in een vraaggesprek met de Franse televisie.

Het Franse dagblad Le Monde meldde dat Washington aan Frankrijk vijftienhonderd man, aan Duitsland tweeduizend man, aan Groot-Brittannië duizend man en aan Italië vijftienhonderd extra militairen heeft gevraagd. Londen meldde begin deze week dat er vijfhonderd extra militairen naar het zuidwesten van Afghanistan worden gestuurd. Italië stuurt een nog niet nader genoemd aantal extra militairen.

Duitsland neemt nog geen beslissing. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vandaag dat de Duitse regering dat 28 januari doet op een internationale conferentie over Afghanistan in Londen.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt in een toespraak vanavond in de staat New York formeel bekend dat hij binnen zes maanden het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan met naar schatting 34.000 opvoert tot 102.000 man.

Nog geen extra Duitsers en Fransen naar Kabul  (foto: ANP)