Museumplein ontpopt zich als 'begraafplaats'

Het Museumplein in Amsterdam is vandaag, op Wereld Aids Dag, veranderd in een symbolische begraafplaats. Op het terrein staan vijfduizend witte kruisen, voorzien van de welbekende red ribbons van de aidsbestrijding. De kruisen staan symbool voor de miljoenen Afrikanen die overlijden omdat ze geen aidsremmers krijgen.

Presentatrice Angela Groothuizen haalde vanochtend samen met de Nederlandse aidsambassadeur Marijke Wijnroks en de directeur Louise van Deth van Stop Aids Now enkele van de kruisen weg. Daarmee wilden ze laten zien dat nog vele zieken in Afrika te redden zijn.

De handeling vormde het begin van een nieuwe landelijke campagne van Stop Aids Now. Uit een eveneens vandaag verschenen rapport blijkt dat de kredietcrisis een negatief effect heeft op de aidsbestrijding in Afrika, omdat er minder geld beschikbaar is. De hulporganisatie roept met de actie op steun te blijven geven. "Hier vallen banken om. In Afrika mensen" en "Er is ook een stijger in de kredietcrisis: het aantal aidsdoden in Afrika", luiden enkele slogans van de campagne.

Museumplein veranderd in 'begraafplaats'  (foto: ANP)