Ex-gevangene Stasi houdt de cel niet meer uit

Hij wilde met zijn project voorkomen dat het leed van de DDR zou worden vergeten. Daarom ging Carl-Wolfgang Holzapfel eind vorige week opnieuw de cel in van de DDR-gevangenis van Berlijn-Hohenschönhausen. De 65-jarige zat na zijn arrestatie in 1965 in totaal negen maanden in eenzame opsluiting in het detentiecentrum van de beruchte veiligheidsdienst Stasi. Maar hij gaf dit weekeinde al op. Hij kon het emotioneel niet meer aan, maakte hij vandaag bekend.

Het plan was dat Holzapfel een week zou doorbrengen in de cel en dan 24 uur per dag zou worden gevolgd door een webcam. Hij noemde het een 'kunstproject' en voerde het samen uit met kunstenares Franziska Vu. Het moest vooral jongeren duidelijk maken hoe erg het was om door de Stasi te worden vastgehouden.

Holzapfel kon het niet volhouden. "Ik voelde me psychisch niet meer in staat deze actie voort te zetten en vraag om begrip." De drie dagen cel hebben hem opnieuw duidelijk gemaakt 'aan welke psychisch ondraaglijke druk' toenmalige gedetineerden waren blootgesteld. Vu sprak volgens lokale media desondanks van een succes vanwege de massale belangstelling van de media en het feit dat bijna 20.000 mensen via de webcam de actie hebben gevolgd.