VS maken dreigement aan Kenianen waar

De machthebbers in Kenia moeten er rekening mee houden dat ze hun forse inkomens niet langer kunnen verbrassen in de Verenigde Staten. Gisteren maakte de Amerikaanse regering bekend dat een hoge Keniaanse functionaris tot nader order geen visum krijgt. Voor zeker drie andere grootverdieners in het Oost-Afrikaanse land dreigt dezelfde sanctie.

De maatregel werd bekendgemaakt door Johnnie Carson, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken. Hij bracht gisteren een bezoek aan Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

Vorige maand stuurde Carson al brieven naar vijftien hoge politici en zakenlieden, waarin hij hen met de visummaatregel dreigde, als ze zich zouden blijven verzetten tegen hervormingen. Om diplomatieke redenen noemde Carson vooralsnog geen namen, maar alleen de aankondiging van de sancties leidde al tot hevige verontwaardiging binnen de regering van Kenia.

Na de presidentsverkiezingen van eind 2007 verkeerde het land wekenlang in de greep van een geweldsgolf, waarin zeker 1300 mensen om het leven kwamen. Pas na bemiddeling door oud VN-topman Kofi Annan kwam er een einde aan het geweld. De belangrijkste politieke rivalen Mwai Kibaki en Raila Odinga stemden in met het vormen van een eenheidsregering en een vergaand hervormingsprogramma. Daarvan is nooit iets terecht gekomen. Niet één verdachte van het geweld werd vervolgd.

De elite in Kenia reist graag naar de Verenigde Staten, vanwege het luxe winkelaanbod en bezoeken aan kinderen die er op kosten van de Keniaanse belastingbetaler universitaire opleidingen volgen.