Cijfers Philips stuwen Europese beurzen

De AEX-index in Amsterdam heeft vandaag de hoogste stand van dit jaar bereikt. Beleggers waren optimistisch gestemd door de beter dan verwachte kwartaalcijfers van elektronicaconcern Philips. Het aandeel Philips won ruim 7 procent.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het eind van de middag 1,8 procent hoger op 321,28 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 1,3 procent tot 495,81 punten.

De DAX-index in Frankfurt bereikte met een winst van 1,5 procent het hoogste niveau in een jaar. De FTSE in Londen steeg 1,2 procent tot eveneens de hoogste stand in een jaar. De beurs in Parijs won 1,4 procent.

Ook op Wall Street was de stemming positief. De Dow-Jonesindex won kort na opening 0,7 procent. De S&P 500 steeg 0,7 procent en de Nasdaq ging ook 0,7 procent omhoog.

Philips verraste voorbeurs met een winst van 176 miljoen euro over het derde kwartaal, terwijl door analisten op een verlies van 36 miljoen euro was gerekend. De omzet viel terug met ruim een tiende tot 5,6 miljard euro in vergelijking met vorig jaar, maar kwam wel hoger uit dan verwacht.

Ook in het tweede kwartaal verraste Philips de markt al met winst. Het elektronicaconcern, dat vanwege de economische neergang fors aan het snijden is in de kosten, liet weten verdere verbetering te zien in de meeste onderdelen van het bedrijf.

"Het gaat goed op de beurs, gevoed door de cijfers van Philips. Die waren stukken beter dan verwacht en geven de beurs vleugels", aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Dresdner VPV.

In Frankfurt profiteerde Siemens van de sterke resultaten van Philips. Siemens is concurrent van Philips op het gebied van verlichting en medische apparatuur. Het aandeel steeg 3,2 procent.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis won 6,3 procent. Het bedrijf dingt mee naar een order van de Amerikaanse luchtmacht Het gaat om ontwerp- en saneringswerkzaamheden over een periode van vijf jaar. Met het programma is in totaal 3 miljard dollar gemoeid.

De oliefondsen profiteerden van de hogere olieprijs. Die klom met 2,4 procent tot ruim boven de 73 dollar per vat. Oliemaatschappij Shell won 1,3 procent, het Britse BP steeg 1,9 procent en het Franse Total ging 2 procent omhoog.

In de AEX was bierbrouwer Heineken een van de weinige verliezers. Het aandeel kreeg een verlaging van het beleggingsadvies van UBS en verloor 3 procent.

De euro noteerde vanmiddag op 1,4800 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vorige week stond de Europese munt op 1,4720 dollar.