Bal met chip 100% betrouwbaar

Het onderzoek naar een chip in een voetbal die controleert of een bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, zorgde tijdens testen bij jeugdwedstrijden voor de nodige problemen. Het plan verdween daarom in de koelkast, echter volgens nieuwe testen blijkt de methode nu 100% betrouwbaar, meldt Der Kicker.

De UEFA en de FIFA gaan samen kijken of met de nieuwe uitslagen opnieuw een experiment gedaan kan worden. Aanstaande donderdag zal in de Europa League met de Chipbal worden gespeeld. Volgens het toonaangevende Duitse voetbalblad is heeft het project voldoende potentie voor een nieuwe testfase.

Directeur Oliver Braun van de Firma Cairos, die in samenwerking met Adidas de bal produceerde legt uit hoe de Chipbal werkt. "Eerst werkten we met signalen die via meerdere satellieten werden doorgestraald. Nu doen we het met twee magnetische velden. Deze worden achter het doel geplaatst, op 10 tot 15 centimeter buiten het strafschopgebied. Als de bal de doellijn passeert krijgen de scheidsrechters en hun assistenten binnen één seconde het bericht Goal op hun horloge."

"De technologie richt zich nu alleen op wat zich op de doellijn afspeelt. Dat was met de satellieten anders, toen pikte hij ook signalen van elders op het veld op", vervolgt Braun. "Het functioneert voor honderd procent nauwkeurig. Het signaal gaat in de kortst mogelijke tijd alleen naar de arbitrage. En de spelers die aan de test meededen, voelden geen onderscheid tussen de bal met chip of zonder chip."