Burti pleit voor veiligere helmen coureurs

Voormalig Formule 1-coureur Luciano Burti pleit er voor dat de FIA de helmen van de coureurs veiliger maakt. De Braziliaan wil dat de vizieren van de helmen na de recente ongevallen van Henry Surtees en Felipe Massa beter vastgezet gaan worden.

Burti zelf crashte met zijn Prost in 2001 hard in Blanchimont op het circuit van Spa-Francorchamps, waarna zijn Formule 1-racecarrière ten einde was. Hij liep bij de crash deels vergelijkbaar letsel op als waar Massa momenteel van herstelt. Daarom stuurde hij een e-mail naar de FIA, de Grand Prix Drivers' Association en autosport waarin hij de verbeteringen van de helmen toejuicht, maar tegelijkertijd stelt dat de vizieren niet meer los mogen komen.

"Na het ongeval van Felipe in Hongarije kan ik zien dat de helmen sinds mijn ongeval in België 2001 flink doorontwikkeld zijn. Kijkend naar de plaatjes van mijn helm kunnen we zien dat als deze van carbonfiber was gemaakt, zoals ze nu doen, de schade aanzienlijk minder was geweest. Dit betekent dat een samenwerking tussen de FIA en de helmfabrikanten de veiligheid van de rijders verbeterd heeft."

"Maar tegelijkertijd kun je zien dat op mijn helm na de zware crash in de bandenstapels het vizier nog vast bleef zitten omdat het bevestigd was met vier schroeven; nu zijn dat er nog maar twee. Bij de crash van Felipe kon je zien dat vizier los kwam omdat de schroef de druk niet meer kon verwerken. Hierdoor had hij veel meer schade aan zijn gezicht en ogen op kunnen lopen."

Volgens Burti is het geen kritiek op de helmfabrikanten, maar dat er meer kan gedaan worden om de veiligheid te verbeteren. "Ik wil duidelijk maken dat de FIA en de helmfabrikanten al goed werk verrichten, maar als je naar de feiten in twee ongevallen kijkt dan moet het vizier beter bevestigd worden om te zorgen dat het niet open gaat of losraakt als het een zware impact te verwerken krijgt."