Groenewold niet helemaal tevreden

Renate Groenewold slaagde er vrijdagavond in om, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, de 3000 meter te winnen en hield de Russische Martina Sábliková hiermee achter zich. Toch was de Nederlandse nog niet tevreden over haar race.

"Ik ben nog niet helemaal fit. De rondjes liepen ook iets op, dus ik had wel verwacht dat er nog iemand onder zou gaan. Het was geen strakke race, ik kan zeker beter," aldus Groenewold, die vorige week in Berlijn zesde werd. Bovendien voelt de schaatsster zich nog niet helemaal fit. "Ik heb na Berlijn meteen met mijn voedingsdeskundige gebeld. Na de race was mijn energiepotje helemaal leeg. Ik vroeg wat ik het beste kon doen om dat te voorkomen, want ik wilde in Heerenveen winnen. De afgelopen week heb ik mijn eetpatroon veranderd. Dat dit dan uitmondt in een zege is erg mooi, ook omdat het voor eigen publiek is."

Toch zegt de zege van vrijdag Groenewold niet veel. Op de Olympische spelen, die in 2010 in Vancouver worden gehouden, richt de Nederlandse zich voornamelijk op de 3000 meter. "Het is wel een mooie bevestiging dat ik kan winnen. Maar bij de Spelen zullen er zeker genoeg concurrenten zijn. Niet alleen Sábliková, maar ook de Canadezen gaan dan harder. Ik moet daar gewoon zo hard mogelijk rijden. Ik ben doorgegaan met schaatsen, omdat ik in Canada graag een mooie prestatie wil neerzetten op de drie kilometer. Dat is mijn doel."