Wüst: "Balen met een grote B"

Nadat Ireen Wüst hoorde dat de diskwalificatie op de 3.000 meter definitief was, legde de schaatsster zich, ondanks dat ze hoopte op clementie, er snel bij neer.

Wüst kon op de eerste twee dagen van de nationale afstandskampioenschappen in Heerenveen geen potten breken. "Maar de vechtjas zit nog wel in mij. Ik weet dat ik een slow starter ben. Straks sta ik er wel weer."

"Ik was blij met mijn vijfde plaats", zei Wüst, die zich daarmee zou kwalificeren voor de eerstkomende wereldbekerwedstrijden op de 3.000 meter. "Direct toen ik de finish passeerde, hoorde ik de omroepster roepen dat ik was gediskwalificeerd. Ik had echt geen idee waar ik een fout had begaan. Dit is balen met een grote B."

Toen ze de televisiebeelden terugzag, twijfelde Wüst of ze fout zat. "Als ik tegen de buitenkant van een blokje aankom, hoeft dat niet te betekenen dat ik de lijn overschrijd. Als blijkt dat ik dat wel gedaan heb, dan is de uitsluiting terecht. De reglementen moeten worden nageleefd."

Eerder vandaag kwam Wüst op de kilometer niet verder dan de zesde plaats (1.18,06). Dankzij haar beschermde status (een plaats bij de beste acht was genoeg) wist ze zich toch voor de eerste wereldbekerwedstrijden op die afstand te plaatsen. "Van de 1.000 meter baalde ik eerlijk gezegd nog meer dan van de 3.000. Ik weet dat ik veel beter kan. Als je deze tijden vergelijkt met de tijden die ik hier vorige week nog reed, dan heb ik deze dagen desalniettemin wel stappen gemaakt."