Olympische Spelen 2008 begonnen!

De maar liefst vier uur durende openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking begon vandaag om 20.00 uur Chinese tijd (14.00 uur in Nederland). Daarmee werden de 29e Spelen officieel voor geopend verklaard.

In totaal zaten er 91.000 toeschouwers in het stadion. De verwachting is dat zo'n 4 miljard mensen de opening voor de televisie bekeken.

In het nationaal stadion, bijgenaamd het Vogelnest, telde het publiek onder toeziend oog van IOC-voorzitter Jacques Rogge en de Chinese president Hu Jintao de laatste tien seconden af. Daarna barstte een indrukwekkend vuurwerk los.

Met 2008 percussiespelers werd de aftrap gegeven voor het vier uur durende spektakel. Even later werd het publiek getrakteerd op een indrukwekkend en kleurrijk overzicht van de historie van het land, waarbij de 20ste eeuw overigens buiten beschouwing bleef. Ook waren er 2008 dansers vol met lampjes, die hun sierlijke kunsten vertoonden tijdens het pianospel van de Chinese concertspeler Lang Lang.

Nadat alle 205 landen binnen waren komen lopen met hun vlaggendragers voorop, Nederland vertegenwoordigd door hockeyer Jeroen Delmee, was het wachten op de olympische vlag en de toespraken van IOC-voorzitter Rogge en de Chinese gastheer, president Hu Jintao. De laatstgenoemde mocht van Rogge als eerste, die sprak dat de Olympische Spelen 2008 een zegen waren voor het Chinese volk. Hij verklaarde de OS van 2008 officieel voor geopend. Rogge had het over een sportieve Spelen, en de hoop dat de sporters doping zouden laten staan.

Vervolgens werd de olympische vlag het stadion binnen gedragen. De olympische eed werd afgelegd door een Chinese tafeltennisster. En daarop volgden de 'vredesduifjes', sinds de Spelen in Seoul waar een paar duiven door de olympische vlam werden verbrand geen echte duiven meer. Dit keer waren het vijftig Chinese dames die een dans uitvoerden.

De vlam werd overgedragen op een aantal atleten die elkaar steeds het vuur doorgaven en zo het hele stadion doorrenden. De laatste atleet werd de lucht in getild, onderweg naar de schaal, waar hij vervolgens het hele stadion aan de bovenrand door 'vloog' al lopend op het opgehangen doek alwaar de hele ceremonie door beelden op geprojecteerd werden. Het was een spectaculair gezicht, waarmee de Chinezen maar weer eens bewezen dat ze deze Spelen tot iets uitzonderlijks willen maken.

Na deze bijzondere rondgang ontstak de voormalige turner een soort lont, waarmee in een reuzenfakkel een enorm vuur ontbrandde. Hierna brak nog een prachtig vuurwerk los, waar de Chinezen zo om bekend staan.

Daarmee zijn de Olympische Zomerspelen 2008 écht geopend!

FOK!sport brengt je elke dag driemaal een overzicht van de uitslagen, en uiteraard zal ook al het Nederlandse en het bijzondere nieuws langskomen. Kijk vooral op de speciale Peking 2008-site! Veel plezier met dit wereldwijde sportevenement!