Doping in de Tour

De Ronde van Frankrijk heeft een naam hoog te houden als het om besmette renners gaat. Alexandre Vinokourov heeft vandaag, op 24 juli 2007, voor het zoveelste schandaal gezorgd in 's werelds grootste wielerronde.

1967
De Engelsman Tommy Simpson valt tijdens een beklimming van Mont Ventoux in elkaar. In de zakken van Simpson worden amfetamines gevonden.

1977
Het eerste 'Nederlandse' dopinggeval is er. Joop Zoetemelk wordt tijdens de Ronde van Frankrijk positief getest.

1988
Pedro Delgado wordt betrapt op het gebruik van probenicide, een maskerend middel. Het product stond echter nog niet op de dopinglijst van de UCI. Delgado wint de tour van dat jaar. De UCI zet twee weken later het middel op de verboden lijst.

Ook Gert Jan Theunisse wordt positief bevonden. Het testosteron gehalte van Theunisse is te hoog en hij wordt bestraft met een tijdstraf.

1990
Opniew Gert Jan die betrapt wordt. Theunisse wordt na de Waalse Pijl en de Ronde van Eibar positief bevonden. Bij hem wordt opnieuw een te hoge testosteron-waarde vastgesteld. Hij wordt voor anderhalf-jaar geschorst. Later volgt een strafvermindering van een half jaar.

1991
De volledige PDM-ploeg stapt door voedselvergiftiging uit de Tour. Later wordt bekend dat het gaat om een verkeerd gebruik van intralipid, een voedingssupplement.

1998
Misschien het jaar wat wel het meest bij blijft. De volledige Festinaploeg wordt uit de tour gehaald na een bekentenis van ploegleider Roussel. Ook de Nederlandse TVM-formatie raakt betrokken in de dopingaffaire nadat een Franse krant onthuld dat er eerder dat jaar 104 ampullen epo in een vrachtwagen van de ploeg aanwezig waren. Ploegleider Cees Priem en ploegarts Andrei Michailov worden gearresteerd. De ploeg verlaat uit eigen beweging de tour.

2002
De vrouw van Raimond Rumsas wordt bij de Franse douane uitgehouden met een auto vol verboden producten. Het levert de nummer drie van de Tour een schorsing van een jaar op.

2004
De Amerikaan Tyler Hamilton reageert bij een test tijdens de Vuelta positief op bloeddope. Hij wordt later geschorst maar mag zijn olympische titel op de tijdrit behouden.

2005
De Spanjaard Roberto Heras wordt nadat hij de Ronde van Spanje heeft gewonnen betrapt op doping. Rabobank-renner Denis Mentsjov krijgt de eindoverwinning toegewezen.

2006
Jan Ullrich wordt één dag voor de Tour geschorst door zijn werkgever T-Mobile. De Duitser zou betrokken zijn bij het dopingschandaal Operacion Puerto in Spanje. De Tourfavoriet kan hierdoor niet deelnemen. Ullrichs naam komt voor op een lijst van 58 renners die gebruik zouden maken van een crimineel netwerk rondom arts Eufemiano Fuentes. Ook Ivan Basso staat op de lijst en wordt voor twee jaar geschorst. Ullrich beëindigt in 2007 op eigen initiatief zijn wielercarrière.

Een week na de Tour wordt bekend dat Floyd Landis betrapt is op het gebruik van verboden middelen. Later wordt aangetoond dat er sporen van kunstmatige testosteron zijn gevonden. De Amerikaan hangt nogaltijd een schorsing van twee jaar en verlies van zijn Tourzege boven het hoofd.

2007
Johan Museeuw openbaart dat hij een toevlucht heeft genomen tot verboden middelen. Steeds meer oud-wielrenners bekennen doping te hebben gebruikt. Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts en de artsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid leggen een getuigenis af. T-Mobile besluit een persconferentie te beleggen, hierin verklaren Rolf Aldagen Erik Zabel doping te hebben gebruikt. De Deen Bjarne Riis bekent later ook de tour van 1996 te hebben gewonnen met behulp van bloeddope.

De Kazachstaanse wielrenner Vinokoerov wordt tijdens de Ronde van Frankrijk, na zijn winst in de individuele tijdrit op 21 juli, betrapt op dope. Volgens diverse bronnen gaat het om bloeddoping. Zijn team Astana trekt zich per direct terug uit de Tour.