[EK-21] Talentenjacht op EK

Het Europees Kampioenschap onder de 21 gaat morgen van start in Nederland. De talentvolle spelers hopen zich allemaal in de kijker te spelen om hun carrière bij grote clubs te mogen vervolgen.

Natuurlijk zijn alle 184 spelers talentvolle jongens; FOK! belicht er acht: van elk deelnemend land één speler. Welke spelers kunnen voor een verrassing zorgen? Welk talent kan zijn land naar de titel loodsen?

Groep A

Maarten Martens (België)

Maarten Martens maakte eerder dit jaar zijn debuut in het grote Belgische elftal, maar kan nu met België Onder-21 wel succes proberen te boeken. Martens staat sinds vorig jaar zomer onder contract bij het Nederlandse AZ, waarmee hij de landstitel en de beker net misliep. De Belgische middenvelder bleek één van de belangrijkste spelers van het team van Louis van Gaal. De 22-jarige speler wist namens AZ tien keer het doel te vinden, en verzorgde evenzoveel assists voor zijn teamgenoten. Ook de Belgen Thomas Vermaelen van Ajax en Anthony Vanden Borre, die onlangs Anderlecht verruilde voor Fiorentina, zijn spelers om naar uit te kijken.

Ben Sahar (Israël)

Ben Sahar is overduidelijk de meest geprofileerde speler van het Israëlisch elftal onder de 21. Sinds de zomer van 2006 staat hij bij Chelsea onder contract, hetgeen hem de enige in het buitenland spelende Israëliër op dit toernooi maakt. Ook hij wist al voor het echte Israël uit te komen, waarmee hij tweemaal scoorde tegen Estland. In de play-off tegen Frankrijk Onder-21 maakte hij zijn jeugddebuut, en Sahar wist direct het doel te vinden. De spits kwam pas drie keer uit voor het eerste van Chelsea, maar met zijn zeventien jaar ligt er alsnog een rooskleurige toekomst in het verschiet.

Ryan Donk (Nederland)

Louis van Gaal zag in hem de perfecte jonge verdediger, en haalde hem vlak voor het afgelopen seizoen van RKC Waalwijk naar AZ: Ryan Donk. De 21-jarige verdediger kwam in twee seizoen slechts zeven keer uit voor RKC, maar bij AZ profileerde hij zich tot een echte stopper. Er zat lang niet altijd een basisplaats in, en ook kende Donk de nodige pech door een strafschop te missen in de bekerfinale en het eigen doel te raken in de finale van de playoffs. Toch blijkt keer op keer dat hij er beter van wordt, en het zal vast niet lang duren voordat ook Marco van Basten niet meer om hem heen kan.

Nani (Portugal)

Luís Carlos Almeida da Cunha, beter bekend als kortweg Nani, kende een explosief seizoen bij zijn club Sporting Clube de Portugal. De 20-jarige middenvelder was een vaste kracht bij de Portugese ploeg, dat de tweede plaats in de competitie wist te bereiken. Met tien goals in twee seizoenen wist Nani zich ook in het Portugese elftal te spelen, waarvoor hij inmiddels zes duels (1 treffer) speelde. Zijn talent ging niet onopgemerkt voorbij aan Sir Alex Ferguson. De Schotse trainer haalde hem vorige week naar Manchester United voor een bedrag van een slordige ¤20 miljoen.


Groep B

Nigel Reo-Coker (Engeland)

Nigel Reo-Coker is één van de meest ervaren spelers van Engeland Onder-21. De middenvelder van West Ham United is met zijn 23 jaar dan ook één van de oudsten, en de aanvoerder van de Engelsen. Hij begon zijn carrière bij Wimbledon, alvorens hij naar West Ham vertrok. Ook in Londen is hij inmiddels aanvoerder, al lijkt het erop dat hij na 120 wedstrijden voor de Hammers een andere club opzoekt. Voor Engeland U21 speelde hij al achttien keer, waarin hij tweemaal doel trof. Andere talentvolle Engelsen: Anton Ferdinand, David Nugent en Wayne Routledge.

Riccardo Montolivo (Italië)

Riccardo Montolivo speelt sinds de zomer van 2005 bij Fiorentina. In twee seizoenen kreeg hij twintig keer de kans om te spelen in het eerste. De aanvallende middenvelder trof hierbij één keer het net. Hij wordt in Italië gezien als één van de grootste beloften die het land te bieden heeft. In de playoff om het EK te bereiken maakte Montolivo de winnende goal tegen Spanje. De 22-jarige middenvelder begon zijn carrière bij Atalanta Bergamo. Als basiskracht hielp hij de club aan promotie, maar kon niet voorkomen dat Atalanta het seizoen erop alweer degradeerde.

Bo¨ko Janković (Servië)

Bo¨ko Janković is één van de zes Servische spelers die in het buitenland speelt. De rechtsbuiten van Real Mallorca speelde dit seizoen negentien keer, en scoorde tweemaal. Het verfrissende spel van de 23-jarige speler trok de belangstelling van Valencia en Barcelona, al wist de Serviër al te melden dat hij zeker nog een jaar in Mallorca blijft. Voor het nationale elftal van Servië kwam Janković vier keer in actie, en ook hier maakte hij twee treffers. Janković is de oudste speler van het toernooi.

Michal Papadopoulos (Tsjechië)

Michal Papadopoulos is een Tsjechische aanvaller die onder contract staat bij Bayer Leverkusen. Ondanks zijn talent kreeg hij in zijn eerste seizoen bij de Duitse club niet veel kansen, en kwam hij slechts tot twaalf optredens, waarin hij niet wist te scoren. Hiervoor kwam de 22-jarige spits uit voor Baník Ostrava, dat hem voor een seizoen verhuurde aan Arsenal. Ook in Engeland kwam hij niet aan de bak, toch toonde hij zijn kunnen wel bij het Tsjechische elftal onder de 21. Andere Tsjechen om op te letten zijn Michal Kadlec en Daniel Pudil.

Submitter:  Bron: FOK!