'Dopingaffaire voor Ian Thorpe'

Ian Thorpe had in mei bij een dopingcontrole twee 'abnormaal hoge' waarden van twee verboden middelen in zijn bloed. Dat meldt de website van de Franse sportkrant L'Equipe. De Franse krant opent op zijn website met de titel : Une affaire Thorpe?

Het Australische antidopingagentschap liet de zaak zitten vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. De internationale wereldzwembond Fina wil echter toch een onderzoek instellen.

Vijfvoudig olympisch kampioen Ian Thorpe zou bij een dopingcontrole te hoge waarden van testosteron en het zogenaamde luteïniserend hormoon in zijn bloed hebben gehad. De aanwezigheid van testosteron kán duiden op het gebruik van doping. Het luteïniserend hormoon produceert testosteron in het mannelijk lichaam.

De Fina zou volgens L'Equipe bij de hoogste sportinstantie in Australië beroep hebben aangetekend over het sluiten van het dossier. Een woordvoerder van de wereldzwembond wilde tegenover L'Equipe nog niet reageren op de zaak.

L'Equipe heeft samen met andere Franse kranten zoals Le Monde een bepaalde reputatie opgebouwd op het gebied van dopingbeschuldigingen. Zo voer L'Equipe een ware kruistocht tegen Lance Armstrong. L'Equipe kreeg de bewijsvoering nooit sluitend. Ook in het geval Thorpe moet maar worden afgewacht hoe waar deze beschuldiging is.