[Voorbeschouwing TdF] 2e etappe

Vandaag staat de op één na langste etappe in de Tour de France op de rol. Tussen Obernai en het Luxemburgse Esch-sur-Alzette legt het peloton liefst 228 kilometer af.

Vermoedelijk kunnen we ons tussen 17.00 uur en 17.30 uur opnieuw opmaken voor een duel tussen Tom Boonen, Robbie McEwen en, waarom niet, Jimmy Casper. Waar zondag een massasprint echter onontkoombaar was, is dat nu geenszins het geval. In de laatste vijftien kilometer liggen twee hellingen van de vierde categorie. De stijgingspercentages boezemen weliswaar geen ontzag in, na een lange dag onder zware omstandigheden tellen dat soort cijfers niet.

Wie weet profiteert Frank Schleck van zijn parcourskennis om op eigen bodem Luxemburg weer eens etappewinst te bezorgen. Of spaart Schleck zijn benen voor Valkenburg? Hoe dan ook, de CSC-man is de enige coureur van Luxemburgse afkomst in het 176-koppige peloton, nadat Kim Kirchen door T-Mobile niet werd geïnviteerd. Normaal gesproken moet de finale geen probleem vormen voor de sprinters, al is het afwachten hoe Boonen en Hushovd eraan toe zijn na de incidentrijke finale van zondag.

De etappe van vandaag is trouwens ook interessant in de strijd om de bolletjestrui. Met vijf hellinkjes, waarvan twee van de derde categorie, liggen er aardig wat punten te rapen. Het klassement om de bollen komt na Valkenburg in een plooi voor zeker anderhalve week, zodat kapers op de kust zich moeten tonen. Nog interessanter is de strijd om de gele trui. De bonificatiesprints zullen allicht toebehoren aan een groepje vluchters; de aankomstvolgorde in Esch is dus cruciaal. Vooral Boonen en Hushovd azen op de positie van George Hincapie.


Bonificatiesprints:
107 kilometer – Marimont-les-Benestroff
170 kilometer – Remelfang
198 kilometer – Yutz

Passages Bergklassement:
35 kilometer – Col des Pandours (3e categorie)
50 kilometer – Col de Valsberg (3e categorie)
187 kilometer - Côte de Kédange-sur-Canner (4e categorie)
212 kilometer - Côte de Kanfen (4e categorie)
215 kilometer - Côte de Volmerange-les-Mines (4e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.

Submitter:  Bron: FOK!