Nederland verliest openingswedstrijd WBC

Het Nederlands honkbalteam heeft zijn openingswedstrijd van de World Baseball Classic verloren. Tegen gastland Puerto Rico dolven de mannen van coach Robert Eenhoorn met 8-3 het onderspit.

Voor ruim 15.500 toeschouwers speelden Puerto Rico en Nederland een aanvankelijk gelijk opgaande partij in San Juan. De Puertoricanen openden in de eerste inning al direct de score toen kortestop Raily Legito de bal liet glippen en Ivan Rodriguez vanaf het tweede honk binnen kon lopen. Vervolgens wierp pitcher Rob Cordemans Alex Rios, Alex Cintron en Luis Matos uit om Nederland aan slag te brengen. Het taaie spel van de Middenamerikanen kwam hem op een flink aantal worpen te staan en al na drie innings wierp Cordemans al zijn 66e bal. Javy Lopez had hier geen medelijden mee en zette Puerto Rico op 2-0 met een homerun.

Cordemans werd hierop gewisseld voor Alexander Smit. Deze hield het slechts een inning vol waarin hij de pitch voor de 3-0 wierp. Nadat hij was afgelost door Robin van Doornspeek wist Nederland zelf ook op het scorebord te komen. Randall Simon kon profiteren van een fout van kortestop Cintron in de vierde inning, en in de vijfde inning wisten ook Ivanon Coffie en Raily Legito over de thuisplaat te lopen voor een gelijke stand aan het begin van de zesde inning.

Jair Jurrjens werd de heuvel op gestuurd om na een inning er weer vanaf gehaald te worden. Alex Cora en Luis Matos scoorden voor Puerto Rico alvorens Ivan Rodriguez de bal het stadion uit sloeg. Dave Draijer moest Jurrjens vervangen. Carlos Beltran scoorde een homerun op Draijers eerste worp. De achtste inning mocht David Bergman opdraven. Ook hij moest nog een run van Ricky Ledee incasseren voordat Nick Stuifbergen de laatste twee outs in de negende inning mocht maken.

Om nog kans te maken op het bereiken van de volgende ronde zal Nederland van zowel Cuba als Panama moeten winnen. Puerto Rico staat al op twee overwinningen, Cuba speelde nog slechts tegen Panama en won deze wedstrijd. Morgen staat Cuba op het programma.