Uitslagen Six Nations speelronde 3

In Parijs, Dublin en Edinburgh werden dit weekeinde weer wedstrijden in het Six Nations-toernooi gespeeld. De resultaten gaven niet allemaal zuiver weer hoe de verhoudingen in de wedstrijden lagen.

Frankrijk ontving het dit seizoen duidelijk gegroeide Italië. Al na twee minuten mocht Jean-Baptiste Elissalde aanleggen voor een penalty vanwege een hoge tackle. Het kost Italië echter slechts vijf minuten om via Ramiro Pez op gelijke hoogte te komen. Vervolgens pint Italië Frankrijk vast in het eigen territorium. Het gevolg is een penalty veroorzaakt door Olivier Magne, welke door Pez simpel wordt benut voor de Italiaanse voorsprong. Zes minuten later is het opnieuw Pez die voor de 3-9 stand zorgt. Twee minuten later komen de Fransen echter los, en is het Thomas Lievremont die de eerste try van de wedstrijd laat aantekenen. De conversie is voor Elissalde echter te moeilijk, vanaf de rechter zijlijn. De druk van Italië neemt hierna nauwelijks af, en in de 32e minuut zorgt Pez met een drop-kick voor de 8-12 ruststand. De Fransen komen beter uit de kleedkamers van het Parc des Princes en na vier minuten schiet Dimitri Yachvili les Bleus weer tot op een punt van de Azzurri. De druk op Frankrijk begint wat af te nemen en dit resulteert in de 55e minuut in een try van Yannick Nyanga die door Yachvili niet geconverteerd wordt. De voorsprong voor Frankrijk is echter een feit. Acht minuten later krijgen de Fransen een scrum na een onbesliste review van een vermeende try, terwijl de Italianen Carlo del Fava uit de wedstrijd gezet zien worden. De scrum wordt goed uitgevoerd en Pieter de Villiers tekent alsnog voor de vijf punten. Het verzet van Italië is hiermee gebroken. Met nog drie minuten te spelen wordt een goede aanval afgerond door Aurelien Rougerie, en de wedstrijd wordt afgemaakt door Frederic Michalak voor een 37-12 eindstand.

In Edinburgh was het Murrayfield-stadion het toneel voor de wedstrijd tussen Schotland en Engeland, traditiegetrouw de wedstrijd om de Calcutta Cup. Al na twee minuten waren de noorderlingen van de nul af; Chris Paterson benutte een penalty. Charlie Hodgson maakte echter vijf minuten later alweer gelijk. In de regen was het voor beide partijen lastig om een goede aanval op te zetten en dat werd gereflecteerd door de score bij rust: 3-3. Engeland was op dat moment al gereduceerd tot veertien man nadat Danny Grewcock van het veld gestuurd was. Na ruim een minuut in de tweede helft stond het opeens 6-6. Hodgson bracht de Engelsen op voorsprong door een penalty, maar bij de hervatting begingen ze een overtreding die door Paterson werd afgestraft. Drie minuten later mocht Paterson aanleggen voor zijn derde, en ook deze werd benut. Dan Parks tekende voor de enige score in de wedstrijd die geen penalty was; hij mikte de bal tussen de palen vanuit het lopende spel voor een drop goal en een voorsprong van zes punten. Op het uur verminderde Hodgson de achterstand echter weer tot drie. In de laatste tien minuten legde Paterson nog twee keer aan, de tweede keer opnieuw na een verkeerde hervatting na een penalty van Hodgson, voor de eindstand van 18-12. Het betekende de eerste Schotse overwinning tegen Engeland sinds 2000.

Op Lansdowne Road ontmoette Ierland het tegenvallende Wales. De terugkeer van Gavin Henson na zeven weken schorsing werd overschaduwd door het met een beschadigde slagader uitvallen van aanvoerder Gareth Thomas en het plotselinge vertrek van coach Mike Ruddock. Desalniettemin namen de Welsh de leiding na acht minuten door een try van Mark Jones. De conversie werd echter niet benut. Acht minuten later was het Ronan O'Gara die voor Ierland de achterstand tot twee punten terugbracht. De Ieren kregen grip op de wedstrijd en in de tweede twintig minuten vertaalde dat zich in een try van David Wallace na een scrum vanaf de vijfmeterlijn. O'Gara miste op beschamende wijze de conversie maar liet kort daarna zijn tweede penalty van de middag aantekenen voor een ruststand van 11-5. Drie minuten na de pauze nemen de Ieren echt afstand. Shane Horgan werd bediend door aanvoerder Brian O'Driscoll en de conversie is voor O'Gara. Opnieuw vier minuten later tekent O'Gara voor zijn derde penalty van de wedstrijd. Op driekwart van de wedstrijd kwam daar nog een vierde bij voor de Iers topscorer aller tijden. Om de wedstrijd af te maken mocht hij nog een keer voor een conversie aanleggen na een try van Peter Stringer. Het duel eindigde in 31-5.