Merckx, Fignon al zeker van zege Armstrong

De grote vraag die de Tourkaravaan bezighoudt is of Lance Armstrong al zeker is van zijn zevende Tourzege. De Franse krant L’Equipe ging eens peilen onder kenners en de meningen zijn verdeeld.

Eddy Merckx behoort tot het kamp dat beweert dat Armstrong zijn nieuwe Tourzege niet meer kan ontgaan: ”We hebben toch kunnen zien dat de Amerikaan verreweg de sterkste is?” Ook Laurent Fignon, Tourwinnaar in ’83 en ’84, is van mening dat ‘The Boss’ op 24 juli afscheid zal nemen met nog een eindoverwinning: ”Die zevende zege komt er wel. Ik wijt de huidige stand van zaken vooral aan Jan Ullrich. Hij blijft altijd dezelfde dingen proberen. De enige keer dat Ullrich bovendien Armstrong echt kon verontrusten reed hij niet bij T-Mobile. Dat is geen toeval. Hij legt zichzelf veel te veel druk op door zo weinig te koersen.”

De Fransman denkt, samen met Cyrille Guimard (ooit de ploegleider van Hinault), dat de tactiek van T-Mobile met drie speerpunten faalt: ”Drie kopmannen; dat zijn er twee te veel. Je kon op de rustdag zien dat Vinokourov de pers ontweek om maar geen vragen te hoeven beantwoorden over hun mogelijke conflict. Er is een bepaalde spanning binnen die ploeg en daarvoor moest ‘Vino’ betalen in de rit naar Courchevel.”

Jacques Michaud, de ploegleider van Phonak, denkt juist dat Armstrong de buit nog niet binnen heeft: ”We moeten niet vergeten dat hij al bijna 34 is. Hij kan toch niet blijven verbeteren? In de vijftiende rit naar Saint-Lary-Soulan krijgen we kansen zat om het hem lastig te maken.” Ook de ploegleider van Domina Vacanze, Gianluigi Stanga, behoort nog tot het kamp der twijfelaars: ”In de rit naar Courchevel zagen we iets heel opvallends: de temperatuur daalde opeens van 28 tot 15 graden. Echt weer voor Armstrong dus. Vergeet echter niet dat het in de Pyreneeën bloedwarm zal zijn. Het is nog niet over.”