Máxima enthousiast van start in VN-functie

Prinses Máxima is enthousiast aan de slag gegaan in haar nieuwe functie binnen de Verenigde Naties, als speciale pleitbezorger voor toegang voor iedereen tot financiële diensten.

Dat bleek gisteravond (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst in New York van het Clinton Global Initiative, een initiatief van de Amerikaanse ex-president Bill Clinton. Eergisteren werd Máxima door VN-topman Ban Ki-moon in haar nieuwe functie benoemd. Volgens de prinses is er veel werk te doen omdat meer dan twee miljard mensen nog steeds geen toegang hebben tot financiële diensten zoals bijvoorbeeld een krediet, spaarrekening of verzekering.

Máxima benadrukte in een toespraak vooral het belang van spaarrekeningen. Die bieden niet alleen een buffer voor risico's die in het leven gelopen worden maar geven ook kansen aan volgende generaties. Desondanks heeft wereldwijd 80 procent geen spaarrekening.

"We moeten de mythe achter ons laten dat arme mensen niet zouden kunnen sparen", hield de prinses haar gehoor voor. Het gaat er volgens haar om dat de juiste financiële producten beschikbaar zijn. Belemmeringen daarvoor dienen dan ook weggenomen te worden, stelde Máxima. Daarnaast moet door innovatie de armste mensen bereikt worden, bijvoorbeeld door de kredietverlening te koppelen aan andere producten die ze hard nodig hebben, zoals mobiele telefonie.

"Arme mensen kunnen ook sparen."  (foto: ANP)