Studentendemonstratie in Den Haag

In de Lange Poten in Den Haag zal morgenmiddag een demonstratie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) plaatsvinden. De reden van de demonstratie zijn de plannen die het kabinet heeft rondom de studiefinanciering.

Volgens de LSVb is de toegankelijkheid tot het hoger onderwijs de afgelopen jaren door tal van maatregelen van de overheid onder druk gezet. Met de aankondiging dat de studiefinanciering bevroren gaat worden de komende jaren, is voor de vakbond de maat vol.

In 2011 en 2012 zal de studiebeurs niet omhoog gaan: studenten blijven hetzelfde bedrag ontvangen. De studiebeurs wordt niet gecompenseerd met de jaarlijkse stijging van de woonlasten en de inflatie. Daarnaast zullen nog minder kosten rondom het studeren gedekt worden. "In plaats van stap voor stap kaalplukken van het hoger onderwijs, moet er geïnvesteerd worden", aldus Gerard Oosterwijk, voorzitter van de studentenvakbond.

Eerder nam het kabinet al het besluit om het collegegeld de komende jaren met 200 euro te verhogen en het wettelijke collegegeld voor een tweede studie wordt afgeschaft. "Tellen we deze maatregelen op bij de klachten van studenten over massaal en niet-uitdagend onderwijs, dan mogen we gewoon niet meer stilzitten. Dit vraagt om actie", aldus Oosterwijk.

De studentenvakbond wil met de actie de Haagse politiek 'de les lezen' over het belang dat hoger onderwijs heeft voor de gehele samenleving. Er zullen verschillende sprekers in de vorm van een college aantonen waarom hoger onderwijs zo belangrijk is voor de maatschappij en waarom we juist in hoger onderwijs moeten investeren.

De actie zal morgen plaatsvinden vanaf 12.30 uur. Wie geïnteresseerd is en wil deelnemen zal om 12.30 uur aanwezig moeten zijn op de verzamelplaats bij Den Haag Centraal. De actie zal tot ongeveer 14.30 uur duren. Meer informatie over de actie is hier te vinden.

Met dank aan Balgehakt voor de submit.