Vermiste moeder en zoon al 2 jaar in verborgen kamer bij oma

Een jongen die twee jaar geleden spoorloos verdween na een geschil om de voogdij, is levend opgedoken. Al die tijd leefde hij met zijn moeder in een kleine, speciaal gemaakte kamer in het huis van zijn oma.

De zesjarige Richard Chekevdia werd vrijdag in goede fysieke en mentale conditie gevonden. Enkele rechercheurs wisten dankzij een gerechtelijk bevel binnen te komen en het huis te doorzoeken. De jongen werd gevonden in het huis van zijn grootmoeder in Franklin County, een plaatsje in het zuiden van de Amerikaanse staat Illinois, een kleine tweehonderd kilometer ten zuidoosten van St Louis.

Richards moeder, de dertigjarige Shannon Wilfong, wordt nu aangeklaagd wegens ontvoering van een kind. De 51-jarige grootmoeder, Diane Robbs, wordt beschuldigd van medeplichtigheid.

De kleine jongen verblijft momenteel bij familieleden van zijn vader. De kinderbescherming is bezig met een onderzoek naar Richards vader, die zijn zoon voor diens verdwijning zou hebben misbruikt. De heer Chekevdia, een 48-jarige oud-politieman, ontkent de aantijgingen. 

Toen hij hoorde dat zijn zoon levend was gevonden, reageerde hij geschokt: "Twee jaar? Je hebt geen idee wat dat met een mens doet. Je had me in elkaar kunnen slaan met een veer." De vader, die slechts vijf kilometer woont van de plek waar zijn zoon werd gevonden, voegde eraan toe: "Ik heb weinig slaap gehad en ben enorm afgevallen. Toen kwam ik weer enorm aan. Dit wens je niemand toe."

De heer Chekevdia heeft lange tijd wel vermoed dat zijn zoon bij zijn ex-schoonmoeder verbleef, maar men kon hem daar niet vinden na een zoekactie. Vreemd genoeg bleken de ramen in het huis van Dobbs geblindeerd, "vermoedelijk om te voorkomen dat men naar binnen kon gluren. Ik was ervan overtuigd dat hij daar was, en vrijdag is dat ook bevestigd", aldus een blije vader. 

De rechercheurs hebben nog geen details naar buiten gebracht over de schuilplaats. Wel is bekend dat het kamertje slechts anderhalf bij vier meter mat. Geen ruime kamer, zeker niet omdat deze de hoogte had van een wasmachine.

"We lieten hem uit de politieauto en hij liep rond of hij nog nooit buiten was geweest. Het was eigenlijk heel verdrietig", vertelde een van de rechercheurs. "Hij vertelde dat hij erg blij was buiten te zijn, hij was al die tijd nooit buiten geweest. Verrassend genoeg was hij geestelijk zeer sterk. Voor iemand die twee jaar lang volledig geïsoleerd is geweest van de buitenwereld, is hij een zeer beleefde, sociale en erg spraakzame, kleine jongen."

Oma Dobbs liet vorig jaar een plaatselijke krant nog weten dat haar dochter werd gedwongen onder te duiken om het kind zo uit handen te houden van zijn vader. Zij noemde het voogdijgeschil 'een nachtmerrie voor ons allemaal'.

Meneer Chekevdia staat te popelen om zijn zoon weer naar school en een tandarts te sturen, maar beseft dat hij wat dat aangaat nog even geduld moet hebben. "Het is moeilijk om achterover te leunen en toe te kijken hoe de dingen gebeuren als je gewend bent normaal juist zelf dingen te laten gebeuren", aldus de vader die tegenwoordig militair is en in Irak heeft gediend. "Maar ik wacht mijn tijd wel af en laat het systeem werken".

Moeder Wilfong zit momenteel vast. Haar borgsom bedraagt 42.500 dollar. Haar moeder zit ook vast, voor duizend dollar mag zij de dagvaarding thuis afwachten.