Cel voor zakenman na nepdood

De Amerikaanse zakenman Marcus Schrenker, die eerder dit jaar zijn eigen dood in scène zette, moet 51 maanden de cel in. Ook moet hij een schadevergoeding van meer dan 900.000 dollar (ruim 635.000 euro) betalen. Dat heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad Pensacola besloten, meldde de lokale krant Pensacola News Journal vandaag.

Schrenker (38) was in januari met zijn sportvliegtuigje vertrokken vanuit de staat Indiana. Boven Alabama deed hij een noodoproep. Opgetrommelde straaljagerpiloten constateerden dat de deur van het vliegtuig openstond en dat de piloot nergens te bekennen was. Het toestel vloog op de automatische piloot ruim 300 kilometer door, tot het neerstortte in Florida. Schrenker was met een parachute uit het toestel gesprongen.

Een dag na de crash dook de zakenman op bij een hotel in Alabama. Hij zei dat hij een kano-ongeluk had gehad, maar vluchtte direct een nabijgelegen bos in. Daar had hij volgens de politie van tevoren een motorfiets verstopt, waarmee hij naar Florida zou zijn gereden.

De Amerikaanse justitie deed volgens mediaberichten onderzoek naar mogelijke fraude bij bedrijven van Schrenker. Hij zou ook een schuld van ongeveer een half miljoen dollar (circa 373.000 euro) hebben en zijn vrouw zou echtscheiding hebben aangevraagd.

Het grootste deel van de schadevergoeding die Schrenker moet betalen is voor de eigenaar van het neergestorte vliegtuig. Ook moet hij de kosten betalen die de Amerikaanse kustwacht heeft gemaakt voor een zoektocht.