'Alle landen moeten griepvaccin hebben'

Alle landen moeten toegang hebben tot het vaccin tegen Mexicaanse griep omdat de opmars van de griep niet te stoppen is. Dit zei vandaag het hoofd van de afdeling vaccinatie-onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, Marie-Paul Kieny.

Ze sprak in Genève naar aanleiding van een bijeenkomst van vaccinatie-deskundigen van de WHO met medische experts op het gebied van de griep. vandaag bezweken er op de Filipijnen, in Groot-Brittannië en Thailand in totaal zeven mensen aan de griep. Er zijn van de circa 90.000 patiënten wereldwijd ongeveer 430 mensen aan de gevolgen van deze griep overleden.

Het vaccin kan al in september beschikbaar zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben vandaag bevestigd dat het virus dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep, het A(H1N1)-virus, heel erg gevoelig is voor de vaccins die momenteel worden ontwikkeld. Dat bevestigt dat die vaccins geschikt zijn als eerste verdedigingslinie, stelden de onderzoekers uit de Amerikaanse staat Wisconsin.

Mensen die betrokken zijn bij de behandeling van de ziekte moeten als eersten het vaccin krijgen toegediend. Zij moeten er tenslotte voor zorgen dat de gezondheidszorg niet bezwijkt, aldus Kieny. Ook kinderen zijn door hun samenkomen op scholen een prioriteit. Andere mensen die voorrang verdienen, zijn mensen met chronische gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen.