Marokkaanse agenten staan voor aap op internet

Marokkaanse gendarmes worden zenuwachtig. Voortdurend leggen onbekende internetfilmers vast hoe zij geld aannemen van autobestuurders. Nu heeft de zogenoemde Sidi Ifni Sniper stevig uitgepakt met twee filmpjes van elk elf minuten op dailymotion.com.

Er zijn agenten te zien die bedragen aannemen van de Sidi Ifni Sniper, die een camera op zijn auto heeft gemonteerd. Wat de Sniper blootlegt, is in Marokko een normale praktijk. Overal houden agenten auto's aan en steken een hand naar binnen, zodat de bestuurder een boete kan afkopen. "Hoe kun je slapen als je geld afpakt van mensen", luidt de in het Arabisch gestelde aanklacht van de Sniper.

Toen de Sidi Ifni Sniper in maart een filmpje verspreidde, zijn onmiddellijk alle agenten die daarin geld aannemen op non-actief gesteld. De autoriteiten probeerden vergeefs de identiteit van de Sniper te achterhalen.

De laatste filmpjes gaan ook in op de veroordeling van de mensenrechtenactivist Chakib Khayari en de toestand van elf studenten in Marrakesh die ruim een jaar zonder proces vastzitten.


Marokkaanse agenten staan voor aap op internet  (foto: DAG)