Onderzoek: 85 sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn 85 rechtbanken actief die werken volgens de principes van de sharia, blijkt uit een nieuw rapport. Onderzoeker Denis MacEoin ontdekte dat deze rechtbanken voor moslims opereren vanuit Engelse moskeeën. Zij berechten uitsluitend islamieten.

Vooralsnog leefden de Britten in de veronderstelling dat er slechts vijf sharia-rechtbanken actief waren in hun land. Uitspraken van deze vijf instituten zijn rechtsgeldig als alle betrokkenen het tribunaal erkennen.

Volgens MacEoin, wiens rapport is gepubliceerd door denktank Civitas, is het gevaarlijk dat binnen één land verschillende juridische maatstaven gelden voor verschillende groepen. 

Hij noemt voorbeelden van sharia-uitspraken die indruisen tegen de Britse wet, zoals een islamitische vrouw die niet met een niet-moslim mocht trouwen.

"Dit gaat niet over halal eten of het vragen van goedkeuring voor iemands huwelijk. Dit is een aantasting van de rechten en vrijheden van het individu, van ons wettensysteem en van het recht van eenieder te leven in een maatschappij die zo vrij mogelijk is van etnisch-religieus onderscheid en gemeenschappen die zichzelf boven onze wet plaatsen", aldus MacEoin.