Poolse Boeing maakt noodlanding in Toronto

Passagiers en bemanning van een Boeing van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT zijn aan de dood ontsnapt nadat de vlucht van Chicago naar Warschau afgebroken werd en het toestel een noodlanding maakte in het Canadese Toronto. Door een kapotte snelheidsmeter verloor het toestel plotseling hoogte toen het zich al boven de Atlantische Oceaan bevond.

"Het was verschrikkelijk. Ik dacht dat het afgelopen was met ons," aldus een passagier van de betreffende vlucht. Hij stond, samen met vele anderen, doodsangsten uit toen het vliegtuig een uur na vertrek in hevige turbulentie als gevolg van een zwaar onweer terecht kwam. Het toestel bevond zich toen inmiddels boven de Atlantische Oceaan.

"Het vliegtuig schudde alle kanten op. Op een gegeven moment werd het donker, alsof alle electronische systemen uitvielen," vertelt de passagier. Even later ging het licht weer aan maar maakte het vliegtuig een geluid "alsof het uit elkaar ging vallen". Het toestel daalde vervolgens snel. In amper drie minuten verloor het vliegtuig 2 km hoogte.

Waarschijnlijk hadden de piloten op dat moment in de gaten dat de instrumenten een onjuiste snelheid aangaven. Ze besloten om te draaien en een noodlanding te maken in Toronto. "We wisten dat er iets niet goed was. De piloot loosde brandstof en informeerde ons dat we een noodlanding gingen maken."

De bemanning wist het toestel veilig aan de grond te brengen. Luchtvaartmaatschappij LOT weigert elk commentaar.

Met dank aan podr0znik voor het vertalen van het bericht!