Bodybuilders op de vlucht voor artsen

In Vlissingen zijn gisteren twintig bodybuilders gevlucht voor dopingartsen van de Vlaamse Gemeenschap. Dopingdokter Hans Cooman laat in een reactie weten dat hij dit nog nooit had meegemaakt.

De twintig spierbundels zouden gisteren strijden voor de titel van Belgisch Kampioen Bodybuilding. De atleten zouden zich om half drie aan de jury presenteren in het Theater Arsenaal in Vlissingen. Toen ze een half uur voor de presentatie op de weegschaal stonden kwamen de dopingartsen echter binnenwandelen en waren de bodybuilders in geen velden of wegen meer te bekennen.

"We hadden van de Vlaamse Gemeenschap de opdracht gekregen twaalf atleten op doping te controleren. In het bodybuildingmilieu wordt wel vaker gecontroleerd," aldus Cooman. Hij voegt daaraan toe dat die controles niet voor niets zijn. Met enige regelmaat worden bodybuilders betrapt op dopinggebruik.

Ontsnappen is onmogelijk 
Omdat ze denken aan de controles te kunnen ontsnappen organiseren veel organisatoren hun wedstrijden in het buitenland. De artsen komen echter overal waar Vlaamse atleten aan een wedstrijd deelnemen controleren. "Soms nodigen de sportfederaties ons zelf uit om te komen controleren. De wielerbond doet dat vaak. Maar inderdaad, van de bodybuilders krijgen we nooit zo'n uitnodiging," aldus Cooman.

Van alle atleten wilden de artsen een urinemonster vragen die vervolgens naar het laboratorium in Gent gestuurd worden. Het lab controleert de urine op anabole steroïden en bij de aanwezigheid hiervan zal een disciplinaire commissie de strafmaat bepalen. Over het algemeen zal de straf ongeveer twee jaar schorsing bedragen bij een eerste overtreding.

Alle twintig schuldig?
Dokter Cooman zal ondanks dat hij geen monsters heeft kunnen nemen toch verslag opmaken van zijn controle. "Daarin zal ook staan dat ik het nooit zo grog meemaakte. We kunnen het ook niet zomaar laten passeren." Cooman kan maar één conclusie verbinden aan het vluchtgedrag van de spierbundels: alle twintig hadden ze doping gebruikt.

Niemand uit de bodybuildingwereld wilde gisteren officieel op de massale vlucht reageren. De driehonderd toeschouwers die voor de wedstrijd naar Vlissingen waren gekomen konden allemaal weer naar huis vertrekken.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport