Downloadsite filtert downloads, gebruikers boos

De populaire downloadsite Mininova wil illegaal gedownloade films weren. De gebruikers pikken het niet, en dreigen over te stappen naar concurrent The Pirate Bay.

Mininova heeft een programma geÔnstalleerd† dat illegale films en games† kan herkennen. De beheerder kan die bestanden vervolgens blokkeren of verwijderen. Hierdoor moet het voor auteursrechtshouders gemakkelijker worden om hun materiaal te beschermen. Mininova is momenteel verwikkeld in een rechtszaak met de stichting Brein. Op 20 mei dient de zaak.

Mininova benadrukt op haar blog dat het voorlopig nog slechts om een test gaat, en dat het filter niet op alle bestanden zal worden toegepast. Toch reageren de meeste gebruikers met woede, ongeloof of gelatenheid. "Tot ziens, Mininova. Ik had respect voor deze site, maar nu niet meer."† "Jullie kunnen de site net zo goed sluiten. Jullie zullen niet gemist worden."† En: "Tot ziens, lafaards".

Mininova is een zogenoemde torrent-site, waarbij stukken van bestanden worden gedeeld tussen alle gebruikers die op dat moment actief zijn. De bestanden worden dus niet rechtstreeks aangeboden door Mininova, waardoorde beheerders van die site lastig aan te pakken zijn.

Een soortgelijke website is The Pirate Bay, en veel gebruikers van Mininova hebben aangegeven voortaan van die site gebruik te zullen gaan maken. Maar ook the Pirate Bay ligt onder vuur. Drie weken geleden werden de vier Zweedse oprichters veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, omdat zij zouden meewerken aan de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. Ze gaan in hoger beroep. De site blijft intussen gewoon in de lucht,† omdat de computers waarop The Pirate Bay draait allemaal in het buitenland staan.


Mininova filtert downloads, gebruikers boos††(foto: DAG)
Met dank aan angel007 en Vince_Taylor voor de submit.