Fidel Castro pleit voor opheffing embargo VS

De vroegere leider van Cuba, Fidel Castro, heeft gisteren gepleit voor opheffing van het Amerikaanse embargo tegen het eiland. Hij liet zich niet uit over het recente aanbod van Raul Castro, zijn broer en opvolger als president, dat hij over "alles", ook de politieke gevangenen en de mensenrechten, met de Amerikanen wil praten.

Castro hield zijn pleidooi in een column in de door de staat beheerste media van Cuba. Het was de eerste keer dat hij zich uitliet over de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op Trinidad en Tobago, die zondag werd afgesloten.

Castro noemt de Amerikaanse president Barack Obama "zeer intelligent". Het Amerikaanse staatshoofd gaf echter volgens de vroegere Cubaanse leider geen duidelijk antwoord, toen hem tijdens de afsluitende persconferentie vragen over het embargo werden gesteld. "Ik wil hem herinneren aan een fundamenteel ethisch principe met betrekking tot Cuba: elk onrecht, elke misdaad in welke tijd ook moet ophouden. De wrede blokkade van het Cubaanse volk kost levens, veroorzaakt lijden", schrijft Castro.


Fidel Castro  (foto: ANP)