Uitstappen uit JSF kost bijna 873 miljoen euro

Als Nederland nu uit het programma voor de Joint Strike Fighter (JSF) stapt, kost dat op zijn minst bijna 873 miljoen euro. Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig en heeft daarin inmiddels ruim 760 miljoen euro gestoken.

In ruil voor deze investering krijgt de Nederlandse industrie opdrachten voor de JSF waarover zij een percentage moet afdragen aan de Staat. Die gemiste afdracht zit nog niet in de uitstapkosten.

Dat blijkt uit een bijvoegsel van de jaarrapportage 2008 over dit project, dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Tweede Kamer had de jaarrapportage onlangs teruggestuurd naar de staatssecretaris, omdat zij vond dat er te weinig en niet overzichtelijke financiële informatie in stond.

Verder blijkt dat Defensie tussen 2008 en 2023 bijna een kwart van haar totale investeringsbudget (22,5 procent) zal gebruiken om de F-16-gevechtstoestellen te vervangen voor de aanschaf van de JSF/F-35).