Patiënten geholpen bij suïcide

Vorig jaar hebben psychiaters twee uitbehandelde patiënten geholpen aan het maken van een einde aan hun leven. Het is voor het eerst sinds de Euthanasiewet van 2002 dat psychiatrische patiënten door een arts zijn geholpen met zelfdoding.

Het ging om twee chronisch depressieve Nederlanders van boven de zestig jaar. Ze waren uitbehandeld en wilden al geruime tijd dood. Zowel medicijnen als behandelingen hadden geen effect meer. De ene patiënt werd gekweld door een traumatische jeugdervaring, de andere was depressief. Ze hebben hun doodswens uitvoerig met de psychiaters besproken en kregen uiteindelijk een dodelijke cocktail te drinken.

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de psychiaters vindt dat hulp bij zelfdoding mogelijk moet zijn. Tot nu toe zijn er slechts twee gevallen gemeld. Directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde in Amsterdam vindt het zeer belangrijk dat het debat in het openbaar wordt gevoerd: "Want het is nu te veel een taboe, waardoor mensen vaak onnodig ernstig lijden."

Patiënten nemen hun toevlucht tot levensbeëindiging door van een flat of voor de trein te springen, dan wel ophanging. Een schokkende ervaring voor nabestaanden, machinisten en hulpverleners. De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde kreeg vorig jaar 159 verzoeken om hulp bij zelfdoding van psychiatrische patiënten.