Holleeder weet niet waarom hij de schuld krijgt

Willem Holleeder weet niet waarom hij nu juist als de man achter het afpersen van de vermoorde vastgoedhandelaar Kees Houtman wordt afgeschilderd. Dat vertelde hij vandaag op een vraag van een van de rechters over wat voor motieven de getuigen zouden hebben gehad om hem 'onterecht' te beschuldigen.

Het gerechtshof in Amsterdam behandelde de vermeende afpersing van Houtman in het hoger beroep van het afpersingsproces dat tegen Holleeder en zijn medeverdachten loopt. Daarin kwamen onder meer de verklaringen van de vrouw en dochter van Houtman en van de inmiddels ook geliquideerde cafébaas Thomas van der Bijl aan bod.

Volgens Van der Bijl en Maria Houtman (weduwe van de in 2005 geliquideerde Kees Houtman) stond Holleeder 'aan de overkant' toen de vastgoedhandelaar werd bedreigd door twee andere verdachten. "Het is gewoon niet zo", aldus Holleeder. "Ik weet niet wat er aan de hand is. Het komt misschien omdat ik sinds 2002 in media veel genoemd ben dat ik afgeperst zou hebben. Maar dat is niet zo. Ik had gewoon een vriendschappelijke band met Houtman. Ik kende Kees al vanaf mijn brommertijd."

Holleeder verwees even later als mogelijk motief naar het beruchte interview dat de eveneens vermoorde crimineel John Mieremet in 2002 met dagblad De Telegraaf had. Daarin beschuldigde Mieremet hem van afpersingen. Holleeder: "Daar heb ik ook heel veel last van gehad. Daarom zit ik nu hier. Daar heeft hij het ook voor gedaan. Maar ik heb Kees niet afgeperst en ik heb anderen daar ook niet toe aangezet."

Ook gaf Holleeder aan dat Van der Bijl ook bij andere kwesties heeft gezegd dat hij in de buurt was. "Onzin, ik ben bij al die gevallen er niet bij geweest. Waarom wordt klakkeloos aangenomen wat Van der Bijl heeft gezegd?"

De zaak wordt volgende week maandag voortgezet. Dan moet vanaf 13.00 uur voormalig officier van justitie en huidig Tweede Kamerlid Fred Teeven getuigen. Teeven was enkele jaren geleden nog actief betrokken in het grootscheepse onderzoek naar Holleeder. Hij moet opheldering verschaffen over contacten die hij en andere opsporingsambtenaren hebben gehad met enkele getuigen.

Het gaat daarbij om drie anonieme getuigen, van wie er twee niet langer anoniem zijn: Thomas van der Bijl en Maria Houtman. De derde, wel anoniem gebleven getuige is getuige 'C'. Aan de hand van het getuigenverhoor van Teeven willen de advocaten van Holleeder onder meer controleren of aan de getuigen in kwestie door justitie toezeggingen zijn gedaan in ruil voor hun, voor Holleeder belastende verklaringen.