"Wilders is een charlatan"

Geert Wilders is een "charlatan", "een politieke kwakzalver" die naar Engeland wilde afreizen om daar "haatdragende meningen te uiten terwijl hij dat van anderen niet accepteert". Dat zei Femke Halsema op het partijcongres van GroenLinks.

Ook op het partijcongres van D66 waren kritische geluiden over de PVV-voorman te horen. Pro-Europa lijsttrekker Sophie in ’t Veld stelde daar dat Wilders zich op Europees gebied waarschijnlijk zal gaan aansluiten bij Vlaams Belang. In ’t Veld had de lachers op de hand toen zij verwees naar Wilders’ verontwaardiging toen hij Engeland niet binnen gelaten werd. "De PVV is groot voorstander van vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie."

Halsema was duidelijk feller dan In ’t Veld en beschuldigde Wilders impliciet zelfs van racisme: "Hij verzwijgt dat hij […] kasten introduceert waarbij iedereen die een kleurtje heeft of een hoofddoekje draagt, rechteloos is." Halsema schroomde verder in haar toespraak niet om PVV-Kamerleden "ultrarechts" te noemen. Ook beweerde Halsema dat Wilders jonge moslims door de knieën wil laten schieten en dat hij vindt dat "andersdenkenden zonder enige vorm van proces mogen worden opgesloten".

In de laatste peiling van Maurice de Hond staat GroenLinks op 11 zetels. De PVV kan volgens De Hond momenteel rekenen op 27 zetels. Daarmee zou de PVV de grootste politieke partij van Nederland zijn.