Hulpverlener vervolgd voor seks met patiënt

Justitie in Groningen heeft besloten een medewerkster van de Van Mesdagkliniek te vervolgen omdat zij een relatie was aangegaan met een patiënt. Het is de eerste keer in Nederland dat een hulpverlener strafrechtelijk wordt vervolgd voor seks met een patiënt, zo maakte de advocaat van deze patiënt vandaag bekend.

De relatie tussen de patiënt en de hulpverleenster speelde zich af in 2007. Na het beëindigen ervan kwam de relatie aan het licht en werd de vrouw ontslagen. Advocaat Niek Heidanus van de tbs’er vindt dat er sprake was van een ernstig misdrijf en besloot aan te dringen op vervolging van de vrouw. Hij heeft nu te horen gekregen dat justitie besloten heeft tot vervolging over te gaan.

Volgens de advocaat is zijn cliënt ernstig beschadigd door de relatie. 'Het ging om een relatie tussen een patiënt en een behandelaarster. Dat is een ongelijke situatie. Juist in dat soort situaties moet je van een patiënt afblijven.'

Hij meent dat het aan de rechter is om uit te maken of de vrouw door haar ontslag al genoeg is gestraft. 'Als een man zoiets zou doen, dan is de wereld te klein. Maar wanneer een vrouw zoiets doet, dan vind ik dat even schadelijk voor een patiënt. Wat zij deed was niet alleen in strijd met de beroepscode, maar ook strafbaar', aldus Heidanus.