Veolia eist opheldering na geweld Tilburg

Busmaatschappij Veolia wil morgen overleg met burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg en concessiehouder provincie Noord-Brabant over het tweede geweldsincident tegen buschauffeurs in Tilburg in korte tijd. Commercieel manager Piet van den Bosch heeft dat vandaag gezegd.

Vrijdag werd een 51-jarige chauffeur in elkaar geslagen door een nog onbekende man. Het slachtoffer zei vandaag tegen het ANP dat het vijf kwartier duurde tot de politie arriveerde. Veolia wil van de burgemeester onder meer weten waarom dat zolang duurde. Met carnaval in het verschiet eist het busbedrijf extra veiligheidsmaatregelen.

Chauffeur Peter Graafmans vertelde vandaag dat hij op lijn 5 naar het St. Elisabeth Ziekenhuis stopte om mensen te laten uitstappen. Toen niemand de bus verliet, riep een ouder koppel in de bus dat hij moest wachten op iemand die kwam aanlopen.

Discussie
De buschauffeur raakte in discussie met de twee passagiers, aan wie hij vertelde dat hij eigenlijk niet kon wachten. Hoewel hij wachtte en een jongeman in de bus liet, mondde de discussie uit in een scheldpartij. Graafmans denkt dat de drie elkaar kenden, mogelijk ging het om vader, moeder en zoon.

De chauffeur werd de herrie en stampij beu en zette de oudere man uit de bus. Een halte verder greep de jongeman Graafmans bij zijn vest en stropdas en haalde vier of vijf keer met gebalde vuist uit. De Tilburger liep een dik oog, een zere neus en arm op. Waar de daders zijn gebleven, kan Graafmans zich niet herinneren.

Veolia erkende vandaag dat het door een misverstand bij de centrale verkeersleiding in Sittard niet direct de dienstdoende stewards werden gealarmeerd. De eerste steward arriveerde volgens het slachtoffer na 28 minuten. Eenmaal terug op het busstation kwam de eerste agent, aldus Graafmans. De politie zegt daarentegen dat agenten ongeveer een half uur na de eerste 112-melding ter plaatse waren.


Bonje in de bus...  (foto: ANP)