Nadal wint Australian Open

Rafael Nadal heeft de Australian Open op zijn naam geschreven. In een zinderende finale versloeg hij Roger Federer in vijf sets. De setstanden waren 7-5, 3-6, 7-6, 3-6 en 6-2. 

Beide spelers begonnen wisselvallig aan de finale. Het was Nadal die de eerste break plaatste, direct in de openingsgame, maar hij moest toestaan dat Federer direct terugbrak. Hierna leek de Zwitser de overhand te krijgen. Hij liep uit naar 4-2 en leek onderweg te zijn naar setwinst. Juist in deze fase begon de service van Federer echter te haperen. Nadal begon aanvallender te spelen en liet de huidige nummer twee van de wereld alle hoeken van de baan zien en wist de set alsnog met 7-5 naar zich toe te trekken.

Nadal leek zijn goede spel ook in de tweede set door te trekken en opnieuw plaatste hij de tweede break. Ditmaal was het echter Federer die gebruik maakte van een mindere fase van de Spanjaard en met enkele prachtige winners kwam de Zwitser terug van een 2-3 achterstand om uiteindelijk met 6-3 de set naar zich toe te trekken.

In de derde set leek het er lang op dat Federer opnieuw aan het langste eind zou trekken. Beide spelers worstelden zich door hun eigen servicegames heen totdat Federer op 4-4 ineens op 0-40 stond op de service van de Spanjaard. Slordigheden van de Zwitser, gecombineerd met knap aanvallend spel van Nadal, belette hem echter van het benutten van deze kansen. Ook op 5-5 kreeg Federer breakkansen en opnieuw faalde hij. Op een 6-5 achterstand had hij het zelf voor het eerst echt moeilijk en moest zelfs een breakpunt toestaan. Dit werd echter weggewerkt waardoor Federer tot een tiebreak kwam, waarin hij direct begon met een minibreak. Juist in deze kritieke fase kwamen de slordigheden echter terug in het spel van de Zwitser en hier profiteerde Rafa direct van door de tiebreak met 7-3 naar zich toe te trekken.

In de vierde set liet Federer meteen zien over veerkracht te beschikken. Hij brak de Spanjaard direct en liep uit naar 2-0, maar zoals zo vaak deze wedstrijd knokte Nadal zich terug. Ondanks een rebreak van Nadal wist de Zwitser echter toch uit te lopen naar 5-3, waarna hij de set overtuigend afmaakte.

Nadal leek weinig last te hebben van de marathon die hij twee dagen eerder speelde tegen zijn landgenoot Fernando Verdasco. Federer begon slordig aan de set en leek geen vat meer te krijgen op het agressieve spel van Nadal, die continu de backhand van de Zwitser bleef bestoken. Binnen korte tijd stond er een stand van 4-1 op het scorebord en na een makkelijke servicegame van beide spelers even later 5-2. Federer leek inmiddels de hoop al te hebben opgegeven. Met een slordige game, waarin hij nog wel enkele matchpoints wist weg te werken gaf hij de partij af, waardoor dit hoogstaande duel met een anticlimax eindigde.

Het is voor Nadal zijn eerste titel in Melbourne. De Spaanse nummer één van de wereld won vorig jaar voor het eerst Wimbledon en wist eerder al vier edities van Roland Garros op zijn naam te schrijven.