Paus rehabiliteert ontkenner gaskamers

Paus Benedictus XVI heeft vandaag een bisschop gerehabiliteerd die beweert dat er in de Tweede Wereldoorlog geen joden in gaskamers zijn vergast. De kerkvorst zette de rehabilitatie door ondanks waarschuwingen van joodse leiders dat de stap de katholiek-joodse banden ernstig zou schaden en antisemitisme zou aanwakkeren.

De in Engeland geboren Richard Williamson zei deze week voor de Zweedse televisie dat er "overweldigende" bewijzen zijn dat er nooit gaskamers hebben bestaan. Volgens hem stierven maximaal 300.000 joden in naziconcentratiekampen, maar kwam niemand om in een gaskamer.

Tijdens de holocaust lieten ongeveer zes miljoen joden het leven. In het meest bekende concentratiekamp, Auschwitz, werden alleen al circa 1,3 miljoen mensen vermoord, het merendeel in gaskamers.

Het Vaticaan liet weten dat de paus een bevel heeft ondertekend die de excommunicatie van vier bisschoppen, onder wie Williamson, ongedaan maakt. De vier werden in 1988 uit de Rooms-Katholieke Kerk gezet omdat ze waren gewijd zonder toestemming van het Vaticaan.