Osama roept op tot strijd om Gaza

Het boegbeeld van de terroristische organisatie al-Qaeda, de Saudiër Osama bin Laden, heeft op een geluidsband opgeroepen tot strijd tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Osama's oproep werd vandaag op extremistische websites afgespeeld.

Zoals gebruikelijk betoogde Osama dat religieus plichtsbesef tot deze gerechvaardigde strijd of jihad dwingt. "God heeft ons met het geduld begiftigd nog eens zeven jaar de heilige oorlog te voeren en dan nog zeven jaar en zeven jaar."

Osama, of iemand met een stem die zeer sterk op diens stemgeluid lijkt, zei dat de financiële crises hebben aangetoond dat de invloed van de Verenigde Staten afneemt en dat Israël dus ook zwakker wordt. De vraag is of Amerika nog decennia kan doorgaan met zijn oorlogen, aldus Osama.

Osama bin Laden en zijn Egyptische rechterhand, Ayman al-Zawahiri, worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001. Zij waren daarom eind dat jaar het doelwit van Amerikaanse aanvallen in hun toenmalige verblijfplaats, Afghanistan.

Beiden zijn sindsdien spoorloos en houden zich mogelijk op in het ontoegankelijke grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Ze hebben meer dan zestig boodschappen gepubliceerd; al-Zawahiri meestal ook met beeld.

Osama verschijnt zelden in beeld. Maar hij was in september 2007 voor het eerst sinds jaren weer op video te zien. Vorig jaar verspreidde hij of zijn entourage vier geluidsopnames met vermaningen en raadgevingen.

(foto: ANP)