Eerste rookzaak voor Groningse rechter

Voor het eerst verschijnen maandag twee overtreders van het rookverbod voor de rechter. De economische politierechter in Groningen behandelt deze eerste 'rookzaak', meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. De verdachten zijn twee eigenaren van een Groningse horecagelegenheid, die hebben toegestaan dat er in hun zaak werd gerookt.

Maandagmiddag vanaf 14.00 uur buigt de rechter zich over de zaak. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben proces-verbaal opgemaakt nadat bij diverse controles was gebleken dat de horecaeigenaren klanten binnen lieten roken. Als een eigenaar van een café of restaurant twee keer of vaker is betrapt op overtreding van het rookverbod, kan deze voor de rechter worden gebracht, aldus het OM.

Inspecteurs van de VWA hebben het afgelopen half jaar 13.200 keer een horecagelegenheid gecontroleerd op naleving van het rookverbod, dat op 1 juli van kracht werd. Vanaf 1 oktober controleerden de inspecteurs gericht in cafés en restaurants waarvan ze vermoedden dat de regels bewust werden overtreden. Tweeduizend eigenaren ontvingen een boete of proces-verbaal.

Eind december is veel gecontroleerd in Amsterdam, Maastricht en Groningen. De controleurs inspecteerden in de stad Groningen vijftig bedrijven. Twintig cafés bleken in overtreding en kregen een boete. In één café in Groningen is toen voor de zesde keer geconstateerd dat er werd gerookt.


Eerste rookzaak voor Groningse rechter  (foto: ANP)