'VN verdeeld over homoseksualiteit'

Een bijeenkomst van de lidstaten van de Verenigde Naties in New York om een einde te maken aan de strafbaarheid en discriminatie van homoseksuelen heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Zesenzestig landen ondertekenden een voorstel hiertoe van Nederland en Frankrijk. Een bijna even grote groep landen staat echter achter een tegenvoorstel van Syrië.

De Syrische verklaring stelt homoseksualiteit onder andere gelijk aan het legaliseren van pedofilie. Voornamelijk moslimlanden staan achter deze tegenverklaring. In tachtig, veelal Afrikaanse en Arabische landen is homoseksualiteit strafbaar en in zeven landen, waaronder Saoedi-Arabië, staat zelfs de doodstraf op homoseks.

De Verenigde Staten zijn de enige westerse natie die de verklaring niet ondertekenden. Ondanks dat de hoogste gerechtshof in de VS stelt dat homoseksualiteit niet strafbaar kan zijn, zeggen diplomaten dat een ondertekening door de federale overheid niet strookt met de wetgeving in de afzonderlijke staten.

Nederland en Frankrijk stelden de discriminatie en vervolging van homo's aan de kaak vanwege de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Beide landen hopen dat in de toekomst meer landen de verklaring tekenen.

Met dank aan lekkerkansloosweer voor de submit.