PvdA wil alle honden verplicht muilkorven

Het pitbullverbod wordt ingetrokken en vanaf nu moeten gemeenten zelf in de plaatselijke verordeningen regels gaan stellen omtrent de aanpak van agressieve honden. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het intrekken van het verbod, aangezien het verbod niet leidde tot vermindering van het aantal incidenten met agressieve honden. Daarnaast zegt het uiterlijk van een hond weinig over het gedrag van de hond.

In de plaatselijke verordening kan de gemeente het aanlijnen van honden verplichten en ook het dragen van een muilkorf kan in sommige gevallen verplicht worden. PvdA'er Waalkens laat tijdens weer een hondendebat in de Tweede Kamer weten dat hij wil dat alle viervoeters op straat gemuilkorfd worden.

Het voorstel van Waalkens stuit op fel verzet bij de collega's van zowel links als rechts. "Een muilkorf belemmert en frustreert het belangrijkste orgaan, de neus", aldus Graus (PVV en zelfbenoemd dierenambassadeur). Van Velzen (SP en dierenbeschermer van het jaar) voegt hieraan toe: "Moet ik ook mijn konijntje een muilkorf omdoen?"  

Op de vraag waarom Waalkens alle honden wil muilkorven antwoordt hij: "Om gedoe in de publieke ruimte te voorkomen." Waarbij hij met 'gedoe' hondenbeten bedoelt. De PvdA'er vindt dat nu het pitbullverbod is afgeschaft, de mens toch op een andere wijze beschermd moet worden tegen bijtgrage honden. De PvdA staat echter helemaal alleen in deze opvatting.

Alle andere partijen zijn blij dat de Regeling Agressieve Dieren (zoals het pitbullverbod officieel heet) na vijftien jaar is afgeschaft. In de regeling werden vijf hondenrassen verboden en zonder pardon gedood. Verburg laat weten de toekomst voor wat betreft de honden positief in te zien: "Ik hoop dat mens en hond in Nederland nog in lengte van jaren in vreedzame co-existentie samenleven."

Met dank aan Tarak voor de submit.