NS past kaartautomaten aan tegen skimmen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat de kaartjesautomaten op de treinstations uitrusten met zogeheten 'voorzetstukken', omdat de automaten steeds vaker het doelwit zijn van 'skimmers'. Deze criminelen lezen met een speciaal apparaatje bij de kaartlezer van de automaat de pasgegevens af, zodat ze de pas kunnen kopiëren. Vervolgens kijken ze met een kleine camera mee wanneer de eigenaar van de pas de PINcode intoetst.

Slachtoffers van skimming komen enige tijd later voor een verrassing te staan als ze het saldo van hun bank- of girorekening bekijken: ergens in het buitenland zijn grote geldbedragen van hun rekening gehaald met de gestolen gegevens. Om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan, volgt de NS nu het voorbeeld van de banken. Door voorzetstukken op de automaten te plaatsen, worden skimmers tegengewerkt,

Dit jaar zijn er twintig skimmers op heterdaad betrapt, liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten. Er kwamen in de eerste acht maanden van dit jaar ruim driehonderd meldingen binnen van automaten waarmee pasgegevens werden gekopieerd. Dit aantal meldingen is de afgelopen maanden sterk gestegen.

Om skimmers tegen te werken, adviseert het KLPD iedereen om bij het intoetsen van de PINcode de hand boven het toetsenbord te houden. De criminelen kunnen op deze manier de pincode niet mee aflezen en eventueel gestolen pasgegevens zijn voor de skimmers onbruikbaar. Of de voorzetstukken effectief zijn is nog maar de vraag, bekijk het filmpje!

Met dank aan Blaze89 voor de submit.